Nieuw lid Veridis ontwerpt nieuwe apparatuur voor analyse van plastics

28-01-2020


Veridis, een start-up van een viertal ondernemende masterstudenten Natuurkunde en Entrepeneurship , is onlangs lid geworden van het Polymer Science Park. En daar zijn we best trots op! Ze passen perfect bij ons ledenbestand. Nigel Visser, een van de initiatiefnemers, vertelt wat het team van Veridis doet en waarom zij graag deel willen uitmaken van ons netwerk. 

,,Wij zetten ons in om de recycling van plastic met behulp van DSC analysetechniek te optimaliseren”, vertelt Nigel. ,,Tijdens onze studie ontstond dit idee. We onderzochten welke issues er spelen bij de bedrijven die zich bezighouden met recycling van onder andere plastics. We ontdekten dat er vooral een probleem was met de apparatuur waarmee je plastic kunt analyseren om de kwaliteit te controleren. Een goede analyse is belangrijk, omdat je dan de samenstelling kent. Dan weet je hoe je het materiaal het best kunt recyclen.”

Compleet nieuwe apparatuur ontworpen
De vier studenten ontdekten dat bestaande analyseapparatuur te klein was en gingen aan de slag.
,, De huidige techniek kan alleen de materiaaleigenschappen van een monster van tussen de 1 tot 20 milligram analyseren”, licht Nigel toe. ,,Wij hebben nu een compleet nieuw analyse-apparaat ontworpen. Dit apparaat is een stuk groter dan de bestaande apparatuur en kan monsters tot 500 gram analyseren. Met onze unieke systeemarchitectuur kan de technologie ook op composieten of dunfilm polymeren toegepast worden.”

Expertise van PSP
De nieuwe apparatuur is nog in ontwikkeling. Er wordt hard gebouwd aan een prototype. De volgende stappen moeten gezet worden en daarbij is de hulp van het team van PSP in geroepen. ,,We willen het apparaat nu op de markt gaan zetten”, laat Nigel weten. ,,Dat is een van de redenen dat we contact hebben opgenomen met PSP. Zij hebben ontzettend veel kennis over recycling van polymeren en zij hebben veel connecties met bedrijven die belang hebben bij onze nieuwe apparatuur. We hebben onlangs een goed gesprek gehad met Femke de Loos. Zij gaat met ons meedenken en wellicht doen we mee met het Di-plast programma.”

Eind dit jaar de markt op
Veridis heeft een kantoorruimte en een lab in Amsterdam. Momenteel zijn ze dus nog druk bezig met de bouw van het prototype. ,,Hier werken we de komende maanden nog aan en daar schakelen we ook stagiaires bij in”, aldus Nigel. ,,We hopen eind dit jaar het product in de markt te kunnen zetten. Daar hebben we, naast de technische expertise en kennis van de markt van PSP, nog wel wat financiële steun bij nodig. We hopen dit jaar steun te krijgen van een aantal innovatiefondsen en van het NWO. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken!”

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 853 4810 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.