Chemische Kring – Zwavelverbindingen in planten door dr. Luit J. De Kok

De lezing is te volgen via Microsoft Teams. Tijdens de lezing kunt vragen stellen en discussiëren. Een handleiding voor het gebruik van Microsoft Teams vindt u onderaan dit bericht. U kunt deelnemen door op de onderstaande link te klikken.

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

 

Zwavelverbindingen in planten door dr. Luit J. De Kok:

Zwavel is een essentieel element voor de groei en de fysiologie van planten. De zwavelbehoefte van planten verschilt sterk tussen soorten en het zwavelgehalte varieert tussen de 0,1 en 6 % van het drooggewicht. Zwavel wordt als sulfaat door de wortel vanuit de bodem opgenomen, maar het moet worden gereduceerd in de plant alvorens het kan worden ingebouwd in organische zwavelverbindingen. In gebieden met een hoge luchtverontreiniging van SO2 of H2S zijn planten zijn ook in staat om de door het blad geabsorbeerde zwavelgassen als zwavelbron te benutten. Er bestaat een goede coördinatie tussen de wortels en de spruit (bladeren) in de afstemming van de opname en de assimilatie van sulfaat. Planten hebben de fysiologische plasticiteit zich aan te passen aan een beperkt of overmatig zwavelaanbod door het veranderen van de expressie en activiteit van sulfaattransporteiwitten en sulfaat-reducerende enzymen. Zwavel wordt in de plant gebruikt voor de synthese van aminozuren (cysteïne, methionine), eiwitten en diverse andere zwavelhoudende verbindingen, zoals thiolen (glutathion), sulfolipiden, metaalbindende peptiden (fytochelatinen), secundaire zwavelverbindingen (alliinen, glucosinolaten), die een belangrijke rol spelen in de fysiologie van planten en in de bescherming tegen en aanpassing van planten aan abiotische en biotische stress. Een tekort aan zwavel resulteert in het verlies van de fitness van planten en de weerstand tegen belasting van milieufactoren, ziektes en vraat, en tevens in een verminderde voedselkwaliteit en veiligheid.

Curriculum Vitae:

 Expertise: Plant physiology, plant sulfur metabolism, air pollution and global change, abiotic and biotic stress.

Scientific career:

 • 1973: College of Advanced Laboratory Education, Groningen.
 • 1989: PhD at University of Groningen, The Netherlands; Thesis: Effects of Atmospheric Hydrogen Sulfide on Plant Metabolism.
 • 1972-present: Laboratory of Plant Physiology, University of Groningen; Current position: Associate Professor.

Academic positions:

 • March 1979 – August 1979: Visiting Research Fellow, Department of Plant Biochemistry, University of California, Riverside, USA.
 • September 1979 – February 1980: Research Biochemist, Statewide Air Pollution Research Center, University of California, Riverside, USA.
 • September 1986 – February 1987: Visiting Research Fellow, School of Agriculture and Forestry, University of Melbourne, Australia.
 • May 1988 – August 1988: Visiting Researcher, Fraunhofer Institute for Atmospheric Environmental Research, Garmisch-Partenkirchen, Germany.
 • September 2006 – 2017: Honorary Principal Fellow, School of Ecosystem and Forest Sciences, Creswick, University of Melbourne, Australia.

Professional Service and Management:

 • Chairman of the Management Committee and Chairman of all Meetings of COST Action 829: “Fundamental, Agronomical and Environmental Aspects of Sulfur Nutrition and Assimilation in Plants” (1997-2003)
 • Member of the Scientific Board of the Julius Kühn-Institut (JKI), Germany (2009 – 2017).
 • Vice President (P&D) of the International Scientific Centre of Fertilizers (CIEC) (2013 – onwards).
 • Chairman/Secretary of several symposia and workshops.
 • Series editor of Springer “Plant Ecophysiology” series (https://www.springer.com/series/6193)

Series editor of Springer “Proceedings of the International Plant Sulfur Workshop” series (https://www.springer.com/series/8885)

 

HOE KOM IK IN DE ONLINE LEZING VAN DE CKZ?

een korte handleiding

 

De lezingen van de CKZ zullen in de komende tijd online plaatsvinden. Vooropgesteld, dat is een noodgreep en het kan niet tippen aan ons vertrouwde samenzijn maar tegelijkertijd biedt de techniek ons een heel goed alternatief waarmee een miljoen leerlingen, studenten, docenten en bedrijven in Nederland het dagelijks moeten doen. Wij maken gebruik van het programma Microsoft Teams.

 

Wat heeft u nodig?

Een computer, laptop, tablet of smartphone uitgerust met een camera en microfoon. De camera en microfoon zijn alleen nodig als u zichzelf zichtbaar wilt maken en voor het stellen van vragen. In dat geval kan een headset/koptelefoontje handig zijn, ook om rondzingen te voorkomen.

 

Hoe kom ik in de bijeenkomst?

 1. Klik op de link in de convocatie. Uw browser (Edge, Chrome, FireFox) zal openen en gaat naar de pagina van Microsoft Teams.
 2. Kies een optie. Er worden drie opties geboden. Het meest logisch is om de optie ‘Doorgaan in deze browser’ te kiezen. Het geheel draait dan online en er wordt geen software op uw computer geïnstalleerd. Vanzelfsprekend kunt u er ook voor kiezen dat wel te doen.
 3. Vul uw naam in op het kleine inlogscherm. Zo kunnen u en wij zien wie er allemaal aanwezig is. U kunt hier op voorhand uw camera en microfoon aan of uit zetten. Zet uw microfoon aub nu op uit. Druk op ‘Deelnemen’ en de computer gaat verbinding maken.
 4. Geef Teams toestemming uw microfoon en camera te mogen gebruiken.
 5. U bent in de lezing als u de andere deelnemers ziet en geluid hoort.

 

Hoe verloopt de lezing?

Bij de CKZ werken we met een moderator die de avond leidt, de vragen naar de spreker organiseert en gasten de beurt geeft om iets te zeggen.

Wanneer u in de bijeenkomst bent en uw muis even beweegt, komt onderstaande balk in beeld
(de volgorde van de knopjes kan verschillen):

Achtereenvolgens ziet u:

 • de tijd dat de bijeenkomst al loopt
 • uw camera uit of aan zetten
 • uw microfoon uit of aan zetten
 • de mogelijkheid uw scherm te delen met alle anderen (optie werkt niet als u gast bent)
 • extra opties, waaronder de Apparaatinstellingen, verder voor nu niet van belang
 • uw hand opsteken om een vraag te stellen (en nogmaals drukken om uw hand weer te laten zakken)
 • het chatscherm. Aan de rechterzijde opent het chatscherm waar u kleine boodschapjes, opmerkingen of vragen kunt intypen die iedereen dan ziet.
 • de deelnemerslijst. Rechts opent zich een lijst met de namen van alle aanwezigen.
 • ophangen/de bijeenkomst verlaten

 

Wat als het niet lukt?

MS Teams is een van de meest gebruikte platforms en draait heel stabiel, dagelijks voor het halve onderwijs en bedrijfsleven. Maar als je afhankelijk bent van de techniek, kan er altijd iets niet werken. Zeker de eerste keer moet de computer e.e.a. instellen en bij een online meeting wat enkele problemen kan geven. Een paar mogelijke problemen zijn:

 • de computer kan geen verbinding maken nadat u op Deelnemen hebt gedrukt.

De reden hiervoor zijn uiteenlopend. Het gebeurt soms met bedrijfscomputers die beveiligd zijn. Het kan aan uw internetverbinding in huis liggen. Gewoon de browser helemaal sluiten en het nog eens proberen werkt meestal. Anders een andere computer of telefoon proberen.

 • Ik hoor niets.

Staat het geluid van de computer of telefoon hard genoeg? En niet op Mute? Stuurt uw computer het geluid wel naar de juiste speaker? Om dit te checken druk u op de balk op de 3 puntjes (zie hierboven) en kiest de Apparaatinstellingen met het wieltje. U ziet dan rechts welke apparaten Teams gebruikt. Kies eventueel een ander.

 • Mijn camera en/of microfoon werken niet.

Teams kiest automatisch een camera en microfoon, die kunt u checken in het menu Apparaatinstellingen. Daar kunt u ook zien of de microfoon het doet. Met de ingebouwde camera en microfoon van uw computer of telefoon gaat het vrijwel altijd goed. Wanneer u een losse webcam of microfoon heeft aangesloten, moet u die apart kiezen in het menu of de instelling van die apparaten in uw eigen computer regelen. Dat is per computer verschillend.

 • Het is allemaal zo klein; ik kan het niet goed lezen.

Dat is helaas niet anders. Teams moet alles weergeven op één scherm. Een grotere monitor helpt vanzelfsprekend. U boekt ook nog iets winst door met de inzoom functie rechts onderin de taakbalk het scherm wat te vergroten.

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 853 4810 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.