De wereld van Smart Production

Op donderdag 28 januari 2021 gaf Polymer Science Park (PSP) een kijkje in de wereld van Smart Production tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsevent. Daarnaast deelden wij een overzicht van de thema’s en projecten die we gaan oppakken dit jaar. We blikken graag met je terug op het event.

Hoe zet je stappen in het flexibel produceren met kunststoffen? Welke kansen en uitdagingen zien bedrijven actief in Smart Production? Samen met praktijkdeskundigen en experts gingen we hierover in gesprek. We zetten hun ervaringen en ideeën nog even voor je op een rijtje. Heb je het event gemist? Of wil je het nog een keer volgen? Bekijk dan de bovenstaande video van het volledige event.

Smart Production: plastics get smart

Samen moeten we de kunststofindustrie verduurzamen. Maar hoe gaan we hiermee aan de slag? Welke stappen kun je zetten? Smart Production is een samenwerkingsproject dat zich inzet om bedrijven te ondersteunen bij het slimmer, flexibeler en duurzamer produceren van kunststoffen. In het project Smart Production ontstonden verschillende technologische ontwikkelingen. We delen de ins en outs over drie bijzondere technologieën.

Fleximould technologie

Marvin Klein: “Met de Fleximould technologie is het mogelijk om smart te produceren.” Marvin, mechatronic system engineer bij Demcon, deelde zijn enthousiasme over deze technologie. Het bedrijf Demcon ontwikkelt en produceert high-end technische oplossingen industrie breed. Demcon ontwikkelde de Fleximould technologie. Hochschule Niederrhein in Krefeld is bezig om de technologie verder te ontwikkelen.

Wat houdt de Fleximould technologie in?

De fleximould is een ‘flexibele’ matrijs voor het thermovorm (of vacuümvorm) proces. Op basis van het ‘pinbed’ principe kun je in een korte tijd elke keer een andere matrijs vormen, hierdoor maak je gemakkelijk prototypes of individuele producten.

De Fleximould technologie in de praktijk

Bij Hochschule Niederrhein staat een fleximould machine. Bedrijven zijn van harte welkom om de technologie op locatie uit te proberen. Onder andere Frederik Wanink van DNL-Mobiel greep deze kans en ging aan de slag met de Fleximould technologie. Hij maakte met de fleximould prototypes voor een velomobiel kap. Tijdens dit proces kon hij met ondersteuning van Hochschule Niederrhein en Demcon het product en de productiemethode optimaliseren.

Hoogwaardig 3D printen

Sinds de komst van de 3D printer zijn we in staat om snel prototypes te maken. Vaak gebeurt dit met gangbare, laagwaardige kunststoffen. Kleine open ruimtes tussen de lagen zorgen voor een zwakke plek. Voor bedrijven in de lucht- en ruimtevaart is dit funest. Bij BOND3D gingen ze de uitdaging aan om dit probleem op te lossen. Daphne Laméris van BON3D vertelde hoe ze door de juiste druk toe te passen ‘void-free’ printen met hoogwaardige kunststoffen als PEEK. Een mooie ontwikkeling die voor veel bedrijven een uitkomst biedt!

Terahertz technologie

Martine Bonnema, project leader innovation bij PSP, deelde haar kennis over de terahertz technologie. Hochschule Düsseldorf ging met deze technologie aan de slag. De terahertzfrequentie ligt in het zogenaamde electromagnetische spectrum precies tussen de lagere frequenties van bijvoorbeeld een magnetron en de hogere frequenties van infrarood licht in. Een pulse met deze terahertzfrequentie gaat deels door het materiaal heen en reflecteert voor een deel. Elk materiaal geeft zijn eigen vertraagde reflectie. Zo kun je, zonder het materiaal door te zagen, de laagdiktes van verschillende soorten kunststoffen van elkaar onderscheiden. Denk hierbij aan een laag coating op een composiet, maar ook aan meerlaagse kunststofbuizen. Zolang de brekingsindex van de materialen maar van elkaar verschillen. Lucht heeft ook een andere brekingsindex dan kunststof, dus deze technologie kun je ook toepassen om luchtblaasjes in een materiaal te detecteren.

Hulp van Polymer Science Park

PSP heeft vanaf 1 januari 2021 een nieuwe manier van bestuur en beheer (governance). PSP blijft een stichting, maar heeft daarnaast nu ook een Projecten BV. Hierdoor kunnen we een grotere slagkracht aan projecten en businesscases geven.

PSP wil bedrijven helpen om stappen te zetten in het flexibel produceren met kunststoffen. Dit doen we onder andere door innovatieprojecten te begeleiden, partijen uit ons netwerk samen te brengen en kennis te delen over technologieën. Samen willen we zo snel mogelijk tot concrete en praktische oplossingen komen. Wil je een keer met ons sparren? Of heb je een hulpvraag? Neem contact met ons op via 038 853 4810 of info@polymersciencepark.nl.

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 853 4810 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.