Chemische Kring – Emulgeren van polymeren in water: Hoe werkt dat eigenlijk?

Emulgeren van polymeren in water: Hoe werkt dat eigenlijk?

dr. ir. B. Reuvers, Covestro.

Samenvatting:

Covestro (voormalig DSM Resins) produceert kunstharsen (synthetische polymeren) die worden toegepast in coatings (verven). Voor gebruik in water gedragen verven worden deze kunstharsen geëmulgeerd in water. Met behulp van een emulgator (= surfactant) worden deze hoog-viskeuze, water-onoplosbare polymeren in de vorm van zeer kleine druppeltjes in water verdeeld. Aldus ontstaat er een laag-viskeuze, melkachtige vloeistof. In de context van emulgeren worden water-onoplosbare vloeistoffen (dus ook deze polymeren) aangeduid met de term ‘olie’. In deze lezing gaan we het emulgeren van olie druppeltjes in water nader beschouwen vanuit zowel thermodynamisch als hydrodynamisch perspectief. We zullen daarbij met name aandacht besteden aan de volgende vragen:

–        Hoe ontstaan de olie druppeltjes in water? D.m.v. spontane ‘self-assemby’ van emulgator en olie moleculen? Of d.m.v. mechanisch opbreken van de olie fase?

–        Welke parameters bepalen de verkregen druppeltjes grootte?

–        In welke opzicht verloopt het emulgeren van onze ‘polymeer olie’ essentieel anders dan het             emulgeren van laag moleculaire olie? En wat heeft dat voor een consequenties voor de praktijk?

 

Curriculum Vitae:

Born in 1956 in Amersfoort               

1983: graduated as Physicist at the Rheology dept. of the Twente University.

1987: graduated as PhD at the Membrane technology dept. of the Twente University on a study into de-mixing processes in polymer/solvent/non-solvent mixtures.

1987-2021: Working as Physical Chemist. First at Akzo Nobel (1987-2006). Later at DSM (2006-2021). And since 2021 at Covestro.

 

Scientifically based studies have been performed into:

– Emulsification of polymer binders;

– Rheology of paints;

– Drying of paint films.

Several of these studies have been published in scientific papers.

 

Plaats: De lezing is te volgen via Microsoft Teams. Tijdens de lezing kunt u vragen stellen en discussiëren. Een handleiding voor het gebruik van Microsoft Teams vindt u in de bijlage. U kunt deelnemen door op de onderstaande link te klikken.

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

 

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, vermeld dan achter uw naam uw e-mailadres. Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar ckzsecretariaat@gmail.com. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 853 4810 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.