De kringloop sluiten en de impact van kunststoffen positief beïnvloeden, daarvoor is recycling de sleutel tot succes. Er zijn dan ook al veel initiatieven op dit vlak, maar in de praktijk blijkt het recyclen van kunststoffen niet altijd even gemakkelijk.

 

Team PSP krijgt veel vragen op het vlak van de match tussen vraag en aanbod. Wij zien ook dat nieuwe toepassingsmogelijkheden van kunststoffen soms nog lastig te realiseren zijn. Ondernemers lopen tegen een aantal technische uitdagingen aan. Binnen Plastics go circular gaan we samen met de ondernemers deze uitdagingen aan.

 

We richten ons niet alleen op vraagstukken op het gebied van zowel mechanische, fysische en chemische recycling, maar ook op recycling van biogebaseerde en bioafbreekbare kunststoffen.

Team PSP heeft speciaal voor deze vraagstukken een proeftuin waarin we naar slimme oplossingen voor deze uitdagingen zoeken. In de proeftuin werken we aan de onderstaande projecten:

  • Een project dat gericht is op het verbeteren van eigenschappen van gerecyclede kunststoffen, scheiden van reststromen en recyclen van niet-gangbare materialen. Dat doen we samen met Dijkstra en Veolia. Een mooi voorbeeld is de 100% gerecyclede verfemmer die we met hen hebben ontwikkeld. Nieuwsgierig? Bekijk dit filmpje.
  • Het KVG programma: Pilots op het gebied van hergebruik van kunststoffen uit huishoudelijke afval. Programma waarbij 12 pilots zijn ondersteund om praktisch tot uitvoering te brengen.Een mooi voorbeeld daarvan is de infiltratiekrat van De Groot Vroomshoop.
  • Vraaggestuurde standaarden: Het matchen van de eigenschappen van recyclaat stromen met de benodigde eigenschappen voor het uitgangsmateriaal van de kunststof toepassing.
  • Di-Plast: Het ontwikkelen van een set aan digitale tools om het inzetten van recyclaat voor bedrijven te vereenvoudigen, proces diagnostiek, VSM, forecasting en match-making. Dit is een Interreg Project.
  • Folie tot Folie: Het her-inzetten van post-consumer folie materiaal in folie toepassingen.

Binnen de bovenstaande projecten ondersteunen we bedrijven één-op-één met het oplossen van verschillende vraagstukken.

 

Tevens werken we aan diverse ketenprojecten. Hieronder staat een korte opsomming:

  • Reststromen – mechanische recycling

Bedrijven hebben soms te maken met reststromen in hun productie of met materialen die na gebruik overblijven. Het is dan de vraag wat een bedrijf er daarna zelf mee kan doen of waar en op wat voor manier het weer opnieuw kan worden ingezet. Wij kunnen helpen met het opzetten van een project om composities te bepalen, de mogelijkheden in kaart te brengen en richting nieuwe toepassingen te denken. Dit kan één op één maar ook binnen een keten. De bedpan van Pharmafilter is een sprekend voorbeeld van zo’n project.

  • Reststromen – fysische recycling en chemische recycling
  • Duurzaam Design
  • Bio-gebaseerde kunststoffen, bijvoorbeeld de spiderplug van Maan
  • Bio-afbreekbare kunststoffen

Een aantal projecten wordt mede mogelijk gemaakt door:

                       

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 853 4810 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.